УКР
УКР

«Надзвичайні новини». Грибний сезон розпочато!

0 0 - 0 0

Аномально швидко стартував грибний сезон на Прикарпатті. На тихе полювання  місцеві жителі зазвичай виходять наприкінці червня. Але цього року дари лісу появилися в Карпатах набагато швидше  – ще на початку травня. Біологи пояснюють ранню появу грибів кліматичними змінами в регіоні. Медики тим часом застерігають, весняні чи літні лісові делікатеси не менш небезпечні аніж осінні.

Цієї весни люди просто  шоковані  врожаєм. Грибник Віталій Кородяк розповідає:

– В цей рік дуже скоро появилися гриби і великі дуже. Переважно в червня, в кінці червня збираємо, а тут скоро – в кінці травня вже появилися перші гриби. 

Перші лісові делікатеси по кишені не всім. 50 гривень за кілограм – для більшості івано-франківців це дорого. Але хто може – той купує. Рання поява грибів – результат кліматичних змін – пояснюють біологи.  Спекотний квітень, вологий травень  – ідеальні умови для грибництва.

На око не можна достовірно визначити їстівний гриб чи ні. Кому-кому, а дітям медики радять взагалі не купувати лісові делікатеси. Кажуть – отруїтися можна навіть їстівними грибами.  Олег Лешун завідувач відділення хронодіалізу івано – франківської обласної лікарні:

– Перша причина  – це тоді, коли їстівний гриб зберігається більше як добу. В них утворюються токсичні продукти і може бути отруєння. Інший випадок – це коли їстівні гриби ростуть коло отруйних.

Масова поява величезних грибів не викликає довіри місцевої санстанції.  У  лабораторії лісові делікатеси перевіряють на важкі метали. Гриби кладуть у спеціальний апарат на кілька секунд – радіонукліди в нормі.

Поки що випадків отруєння грибами на Івано-Франківщині не зафіксовано. Медики нагадують – токсичне отруєння значно гірше, ніж харчове, тому при перших же симптомах варто одразу йти в лікарню.

Дивіться «Надзвичайні новини» у будні, о 19:25 на телеканалі ICTV!

11.06.2012 14:42

0 0 - 0 0



Дивіться на ICTV

Зареєструйтесь

Увійти, використавши ваші дані

Забули пароль?

Відновлення паролю

ВГОРУ